Елдата - функционална храна

Люспите от елда са основната съставка при приготвянето на продукта Вирумин за пиене и продукта Смлени люспи от Кралска елда за ядене.

елдаПрез последните години се наблюдава динамично увеличение на сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, диабет, затлъстяване, атеросклероза и рак. Тези заболявания могат да бъдат включени сред онези болести, които са свързани с храненето. Нарастващото съзнание за влиянието на правилното хранене върху здравето трябва да ни доведе до промени в досегашните ни хранителни навици. Трябва да обръщаме внимание на огромната роля на функционалната храна, която включва, между другото и продукти добити и произведени на базата на люспи от елда.

Според дефиницията, създадена в рамките на Европейската изследователска програма за науката за функционалната храна, тя може да се счита функционална, ако има доказан благоприятен биоактивен ефект върху една или повече функции на организма, превишаващ ефекта на хранене, изразяващ се в подобрение на здравето, настроението и / или намаляване на риска от възникване на заболяване. Видът на тази храна трябва да бъде подобен на вида на конвенционалната храна и да показва положителен ефект в количества,  консумирани в рамките на една нормална диетата. Тази храна не е на таблетки или капсули.Тя участва като част от една подходяща диета. Нейният благоприятен ефект трябва да се документира чрез научни изследвания.

Ние рядко размишляваме за последствията от неправилния начин на живот и грешките, които правим при хранене. Диабетът, артериалната хипертония и затлъстяването са заболявания, при които спазването на диета е от изключителна важност и допълването с биоактивни вещества (минерали, витамини, хранителни влакнини, олигозахариди и полиненаситени мастни киселини), има огромно въздействие върху хода на даденото заболяване и евентуалните усложнения, които могат да се появят по време на този курс.

Ядките от елда са ценен ресурс, които съдържат биологично активни вещества (протеини, нишесте, полиненаситени мастни киселини, витамини В1, В2, В6, Е и бета-каротин). От ядките и от люспите на елдата са изолирани флавоноиди - главно рутин, който е много ценен за човешкия организъм. Рутинът уплътнява ендотелния слой и укрепва стените на кръвоносните съдове, има антиоксидантни свойства, премахва свободните радикали, като по този начин предпазва от оксидативния стрес, който е основния фактор, причиняващ усложнения, които се случват при страдащи от диабет. Ето защо неговата роля е толкова важна, особено за хора с диабет, периферна кръвоносна недостатъчност, артериална хипертония и след мозъчни инсулти.

От елдата също така е изолиран fagopyrin - вещество, което увеличава клетъчната чувствителност към инсулин, което е много важно при диабет. Елдата съдържа също минерали като цинк, мед, желязо, калий, фосфор и големи количества магнезий. Също така беше доказано, че елдата може да понижи нивата на естрадиол, който играе ключова роля в появата на рак на гърдата.

Продуктите Вирумин и Смлените люспи от Кралска елда са безценен източник на разтворими и неразтворими фибри, които, когато това е предвидено в рамките на диета, имат положително въздействие върху човешкия организъм.

Неразтворимата фракция стимулира функцията на дъвчене и слюнко-отделянето, също така предпазва зъбите, подтиска отделянето на излишна солна киселина в стомаха, има способността да се свързва с водата, като увеличава обема на съдържанието на храносмилателния тракт в тънките черва, повишава секрецията на храносмилателните сокове чрез механично дразнене на стените на дебелото черво и има отражение върху неговата перисталтика, предпазва от запек, дивертикулоза, полипи, разширени вени и рак на червата, намалява калоричността на храната (което е много важно за диабетици) и дава усещането за ситост (важно при диабет и затлъстяване).

Разтворимата фракция улавя токсините, забавя времето за преминаване на пасажа през червата, повишава плътността на съдържанието в храносмилателния тракт, благодарение на съдържанието на бета-глюкани, играе важна роля,  при нарушение на обмяната на липидите, като намалява нивото на холестерола, регулира количеството отделени жлъчни киселини, увеличава екскрецията на мазнини в изпражненията, забавя усвояването на триглицеридите (много важно при затлъстяване, диабет и атеросклероза), засилва имунната система, предотвратява разпространението на раковите клетки, предотвратява инфекции на кожата и улеснява заздравяването на рани (важно за диабетиците). Бета-глюканите, включени в разтворимата фракция на диетичните фибри са в състояние да създадат гелове в храносмилателния тракт, което допринася за намаляване на нивото на кръвната захар след хранене.

Получените резултати от проучванията и заключенията произтичащи от тях потвърждават, неопровержимо, че в дългосрочен план консумацията на продукти, получени от елда, допринася за предотвратяване на заболявания като артериална хипертония, заболявания на сърдечно-съдовата система, дислипидемия и повишено ниво на кръвната захар.

Функционалната храна, произведена на базата на елда е ценно допълнение към диетата на хора с гореопоменатите заболявания и изхода от тези заболявания е тясно зависим от начина на хранене. Препоръчително е да се пие поне 2-2,5 литра течности на ден. Така тези течности ще носят здраве, а не само ще утоляват нашата жажда.

Bogusława Nazimek-Siewniak, MD, Ph.D.
      Specialist in Internal Medicine and Diabetology